A Catalunya hi ha censats 280.000 musulmans

RELIGIÓ

Avui, Redacció, 24-03-2008
Un estudi de la Unió de Comunitats Islàmiques diu que Catalunya és on se’n concentren més
A tot l'Estat hi ha més de 33.700 conversos

Catalunya té un cens de 280.000 persones que practiquen la religió musulmana, segons les dades de l'Estudi demogràfic sobre conciutadans musulmans, realitzat per la Unió de Comunitats Islàmiques d'Espanya (UCIDE). Això vol dir que és la comunitat autònoma amb un nombre més alt de ciutadans fidels a aquesta religió, seguida molt de lluny per la Comunitat de Madrid, on es calcula que hi ha 196.689 musulmans.

L'estudi d'UCIDE fa un retrat estadístic per primera vegada de la població musulmana que viu a l'Estat. L'entitat ha explicat que traslladarà les dades al ministeri de Justícia, perquè és el departament del qual depenen els afers religiosos. Les bases d'aquesta primera estimació sobre fidels musulmans s'han fet a partir del padró municipal amb data de 31 de desembre del 2007, els registres de l'administració general de l'Estat i els arxius de les diferents mesquites que hi ha a l'Estat.

L'anàlisi indica que el total de la comunitat musulmana és d'1.130.000 persones, és a dir, el 2,5% del total de ciutadans censats a l'Estat. Un element curiós és que el 70% es concentren només a Catalunya, Madrid, Andalusia i al País Valencià.

Pel que fa a procedències, gairebé 600.000 són originaris del Marroc i 33.750 són espanyols conversos. A més del Marroc, els orígens són Algèria, Mauritània, Senegal, Nigèria, Gàmbia, Mali, Guinea, el Pròxim Orient i el Pakistan. La immensa majoria dels fidels són sunnites que practiquen el culte pel ritu de les quatre escoles reconegudes al món islàmic, especialment la malikita, amb una petita minoria de xiïtes que professen l'escola Jafari.

Nascuts a l'Estat

Altres curiositats que indica l'informe és que es calcula que hi ha 150.000 descendents de musulmans nascuts a l'estranger, dels quals gairebé un miler ja són de quarta generació. El president d'UCIDE, Riay Tatary, detalla, però, que molts d'aquests descendents han cursat una carrera universitària o bé tenen una bona formació professional i no han de tenir gaires problemes per trobar una feina. "És una situació diferent - assegura Tatary - a la que es viu a França, on sí que hi ha una franja de joves de famílies d'origen estranger que es troben desubicats".

En el cas de l'Estat, el president de la Unió de Comunitats Islàmiques assegura que la bona integració a la societat s'ha vist afavorida pels programes de formació, sobretot els adreçats als joves, que s'impulsen des de les entitats musulmanes, en col·laboració amb el ministeri d'Afers Socials.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)