Menys menors delinqüents

SUCCESSOS

Avui, Laura Nicolás, 24-03-2008
Baixa el nombre d’adolescents d’entre 14 i 17 anys detinguts a Barcelona el 2007 Els Mossos ho atribueixen a la prevenció
El robatori amb violència és el delicte estrella

El nombre d'adolescents d'entre 14 i 17 anys que al llarg del 2007 van passar per les dependències de la Unitat de Menors dels Mossos d'Esquadra a Barcelona es va reduir un 6%. El perfil majoritari va ser el d'un noi català enxampat cometent un fet delictiu per primera vegada.

La reincidència entre els menors també es va reduir respecte al 2006. Dels 941 adolescents que l'any passat van passar per les dependències dels Mossos, 630 ho feien per primera vegada a la seva vida.

El sergent Jaume Garcia, cap de la Unitat de Menors dels Mossos, atribueix aquesta tendència a la baixa - tant pel que fa al nombre de detinguts com al de reincidents - a les tasques de prevenció que fan les patrulles de seguretat ciutadana.

Pel que fa als 311 detinguts que eren vells coneguts dels agents, 188 van passar per la Unitat de Menors en més d'una ocasió durant el 2007.

Acumular detencions

Hi ha casos significatius de menors reincidents. Un d'ells va acumular, només l'any passat, deu detencions. També n'hi ha que tenen en el seu historial vital una vintena de detencions. Però aquest perfil no és el majoritari.

Segons el sergent Garcia, la majoria de menors detinguts són nascuts a Catalunya i, després del seu pas per comissaria, no tornen a delinquir. "A molts d'ells, els enxampem robant articles audiovisuals o peces de roba en centres comercials i grans cadenes", explica.

Els Mossos van detenir 555 adolescents autòctons relacionats amb algun fet delictiu, dels quals només un 16% eren noies. A més dels furts, moltes detencions estan relacionats amb delictes contra la salut pública (tinença de drogues) o el maltractament en l'àmbit familiar.

Però, mentre que els delictes relacionats amb les drogues van baixar un 40%, els maltractaments en l'àmbit familiar van augmentar prop d'un 20%, tot i que en xifres absolutes es van situar entorn de la trentena.

Un any més, el delicte estrella va ser el robatori amb violència amb 373 detencions comptabilitzades. No obstant, es va experimentar un descens del 14%. L'any passat, el fet delictiu que es va incrementar de forma espectacular - un 733% - va ser l'apropiació indeguda. "Algú li deixa al menor una propietat perquè li guardi, però decideix fer - la seva i no tornar - la". Molt típic d'adolescents.

Nens del carrer

Entre els menors estrangers que delinqueixen, hi ha un perfil definit que correspon als adolescents magribins sense referents familiars a Catalunya i que s'escapen de la tutela de la Generalitat per perpetrar, principalment, robatoris amb violència. "Alguns només utilitzen els centres d'acollida per dormir i durant el dia delinqueixen perquè s'escapoleixen de les activitats dirigides", assegura el sergent Garcia. També configuren el grup majoritari de reincidents, ja que, de mitjana, el 70% van passar per la Unitat de Menors més d'un cop.

Això no vol dir, però, que tots els robatoris amb violència els cometin menors marroquins ni tampoc que no hi hagi adolescents catalans reincidents. Tres de cada deu menors del país arrestats ho van ser en més d'una ocasió.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)