Barcelona recuperarà la vida del call

Presentació

Avui, Ana Alba, 07-03-2008

NOVETAT · La comunitat sefardita obrirà la Casa Sefarad Internacional i un museu que permetrà conèixer l’empremta jueva en la cultura de la ciutat ESCULL · L’Ajuntament encara ha d’assignar al projecte un edifici emblemàtic de la capital catalana

“Als anys 20 i 30 Barcelona es va enriquir amb la immigració de sefardites de Turquia, entre els quals, el meu pare, que va tornar. El meu cognom, Ventura, no sona gaire estrany, oi?”, explica Giaco Ventura, president de la Fundació Congrés Sefarad Mundial i de la Casa Sefarad Internacional. La comunitat israelita de Barcelona va renéixer el 1918, quan van tornar les primeres famílies jueves, els avantpassats de les quals havien estat expulsats pels Reis Catòlics el 1492.

El 1954 es va obrir a la Ciutat Comtal la primera sinagoga d’Espanya des dels temps de la Inquisició i el 2002 s’hi va celebrar el primer congrés mundial sefardita. I és que Barcelona va ser llar “mil anys” d’una comunitat jueva molt pròspera, segons va indicar el rabí Zukerwar.

Els sefardites d’arreu del món volen que la ciutat torni a ser un referent de la cultura jueva i fa cinc anys van escollir Barcelona per acollir la Casa Sefarad Internacional i el Museu Jewish World Explorium, que permetrà conèixer la cultura sefardita i la vida al call barcelonès, i “portarà riquesa” a la capital catalana.

La Casa Sefarad i el museu s’ubicaran en un edifici emblemàtic de la ciutat. Aquest és el compromís que l’Ajuntament de Barcelona va adquirir el 2003, però encara no ha assignat cap edifici al projecte.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)