Joves Latin Kings van seguir delinquint en ple procés de legalització

TRIBUNALS

Avui, Jordi Panyella, 28-01-2008
Van agredir un exmembre de la banda que no volia tornar al grup
La víctima anava al mateix institut que Ronny Tapias

Membres de la banda dels Latin Kings van continuar delinquint i mantenint actituds sectàries mentre el grup estava en ple procés de negociació amb les administracions per legalitzar l'organització. Un jutjat penal de Barcelona jutja aquesta setmana dos membres dels Latin acusats de coaccions i robatori amb intimidació, delictes que haurien comès durant el 2006, quan el procés de legalització del grup estava en el seu moment àlgid. Des de l'agost d'aquell any l'organització és un ens legal que actua sota el nom d'Associació Cultural de Reines i Reis Llatins de Catalunya.

Els fets es remunten a l'abril del 2006, quan el menor bolivià J.P.C., de 15 anys, va "ingressar de manera voluntària" als Latin kings, segons la fiscalia. L'entrada al grup es va materialitzar després de superar una prova d'ingrés i abonar una quota de cinc euros. Pels motius que siguin, el menor no es va trobar a gust amb els nous companys i al cap d'un mes va decidir abandonar l'organització. El noi va marxar sense comunicar - ho als companys per por a ser agredit, ja que - segons la fiscalia - quan algun latin deixava la banda era represaliat per la resta.

I això és el que li va passar a J.P.C., que un mes després d'haver tallat la relació amb els Latin va trobar - se pel carrer amb Charly David V., que el va amenaçar dient - li que si no reingressava al grup i no tornava a pagar les quotes li donarien una pallissa. Aquesta primera amenaça es va produir al mes de juny, coincidint en el temps amb el moment en què els responsables de l'organització entregaven la proposta d'estatuts al departament de Justícia perquè se'ls permetés formalitzar la seva legalització.

La por real de rebre una pallissa va fer que el menor J.P.C. decidís desaparèixer durant tot l'estiu i refugiar - se a casa de la seva germana, a Madrid. Amb la represa del curs escolar, el noi va tornar a Barcelona i de seguida va ser interceptat per un altre membre dels Latin, Erik Adrián V., que el 21 de setembre li va donar dos cops de puny, a la vegada que li deia que havia de tornar a ingressar a l'organització i que l'endemà l'aniria a buscar a la sortida de l'escola perquè li entregués 150 euros que devia a la banda. També li va robar l'aparell de MP3.

Aquesta agressió es va produir exactament una setmana després que la presidenta dels Latin, Melody Jaramillo, presentés en un acte públic la inscripció de l'entitat al registre de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques. Jaramillo va proclamar que el seu objectiu era "divulgar els drets humans i treballar per a la integració dels immigrants", a la vegada que es queixava de "la constant discriminació del nostre nom".

Segons el relat de la fiscalia, J.P.C. va tenir almenys dues trobades més amb els Latin Kings, el 2 i el 5 d'octubre, quan els agressors el van anar a buscar a la sortida de l'institut. El noi va trucar a la policia i els agressors van fugir. Es dóna la circumstància que la víctima d'aquest cas estudiava al mateix institut que Ronny Tapias, el jove colombià que la tardor del 2003 va ser mort a ganivetades per un grup de joves, precisament a la sortida del centre educatiu. Aquell cas va posar al descobert l'arrelament a Catalunya d'aquestes bandes importades de llatinoamèrica.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)