Balears demana radars fixos davant l'arribada de pasteres

IMMIGRACIÓ

Avui, Laura Moyà, 12-01-2008
Tres embarcacions amb immigrants sense papers han desembarcat a les Illes en 48 hores
Tant la Delegació del govern central com l'executiu balear neguen que s'hagi creat una nova ruta d'entrada

Tres pasteres en tan sols 48 hores van fer que el delegat del govern central a les Balears, Ramon Socias, exigís ahir a Madrid que s'instal·lin radars fixos a les Illes per millorar la detecció d'embarcacions amb immigrants il·legals. Ahir va desembarcar a les costes de Santanyí la tercera pastera en dos dies, amb onze ocupants a bord. Les altres dues embarcacions ho van fer dimecres, una al matí i l'altra, no reconeguda oficialment perquè no es van trobar els seus ocupants, a la nit.

Socias va denunciar que els dos radars mòbils que actualment hi ha a les Illes no són suficients, "com s'està demostrant". La pastera d'ahir va evitar - los perquè "tenen un abast limitat de 20 o 25 quilòmetres". Així, si les barcasses arriben a una cala, "difícilment es podran detectar", va confirmar Socias.

Controlar sud i sud - est

La Delegació del govern central a les Balears ha decidit sol·licitar de manera oficial que l'executiu central ubiqui tres o quatre radars fixos a diferents punts de la costa, preferentment a la zona sud i sud - est de l'illa. D'aquesta manera, els dispositius abraçarien la costa que va des d'Andratx fins al cap de Farrutx (ses Salines). Segons Socias, aquestes mesures es podrien incloure dins "la política de control de fronteres del sud de la Unió Europea" i permetrien advertir les pasteres al mar.

De tota manera, Socias i el govern balear segueixen sense admetre que s'hagi obert una nova ruta d'entrada de la immigració il·legal entre les Illes i Algèria. Totes dues institucions van fer una crida a "la calma i la responsabilitat". Socias va assegurar que l'arribada de les darreres pasteres es deu a les "calmes del gener a la mar".

Els onze detinguts d'ahir provenen del nord d'Àfrica, amb tota probabilitat d'Algèria (dels dinou detinguts dimecres, divuit procedien d'aquest país). L'embarcació tenia set metres d'eslora i quan es va trobar estava en males condicions, cosa que va provocar que s'enfonsés quan l'estaven remolcant.

Des del setembre del 2006 han arribat deu pasteres a les Balears amb 104 immigrants a bord, 98 dels quals han estat detinguts. La major part van desembarcar a la costa de Santanyí (sud de Mallorca), encara que dues de les barques van optar per dirigir - se a Menorca.

Socias va afirmar que "l'èxit dels immigrants acaba quan arriben a terra", perquè "són tornats al seu país d'origen". Així mateix, va destacar la "impossibilitat" de posar "barreres a la mar".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)