Acord a Lleida per construir una mesquita per a mil fidels en un solar municipal

RELIGIÓ

Avui, Joan Tort, 05-12-2007
La construcció del nou centre de culte vol acabar amb les queixes veïnals
La majoria de les 169 mesquites de Catalunya són a l'àrea metropolitana

L'Ajuntament de Lleida i la comunitat islàmica de la ciutat van firmar ahir un acord per construir una nova mesquita que podrà acollir un miler de fidels i que podria estar llesta en dos anys. L'acord s'ha fet esperar uns quatre anys dels sis que fa que la mesquita del carrer del Nord va obrir, tot i l'oposició veïnal. Les contínues queixes per l'excés d'aforament i perquè els veïns entenen que el local actual no reuneix les condicions necessàries van abocar la Paeria a comprometre's a buscar un nou emplaçament, tot i que els antics magatzems tenen la llicència d'activitat en ordre.

L'acord firmat ahir entre l'alcalde, Àngel Ros, i l'imam Abdelwahab Houzi permet que un solar municipal, situat entre els polígons industrials el Segre i Entrevies, se cedeixi en règim de concessió a 50 anys a aquesta comunitat islàmica a canvi d'un cànon anual de 8.000 euros. A més, la Comunitat Islàmica de Cooperació i Unió de Lleida (CICU) haurà d'assumir la construcció de la nova mesquita. Aquesta podria tenir minaret amb una alçària màxima de 18 metres, a més de dues plantes de 1.095 metres quadrats cadascuna i un soterrani com a aparcament. El terreny, de 1.868 metres quadrats, se situa a 2 quilòmetres de l'actual mesquita del carrer del Nord. A més, té una parada d'autobús a prop.

La proximitat amb el centre i les facilitats de mobilitat eren dues de les condicions fixades per l'imam per marxar del carrer del Nord, i altres ubicacions ofertes per la Paeria havien estat rebutjades fins ara. El preacord signat estableix expressament que un cop construïda la nova mesquita s'abandonarà l'actual. Precisament, l'imam destacava que "és un pas endavant i important per a la nostra comunitat i estem satisfets de la zona, propera al centre i sense trànsit. A l'actual, tenim problemes per acollir a tothom". Houzi afegia que ara el que necessiten són diners per fer les obres. Segons va explicar, aquest finançament sortirà de les aportacions dels musulmans de Lleida, de la resta de Catalunya i si es pot també de fora d'Espanya, perquè és "el sistema que tenim per finançar - nos a tot arreu".

Per la seva banda, Àngel Ros va explicar que el solar és per a usos industrials i s'haurà de requalificar. També va destacar "el diàleg i la perfecta disposició de la comunitat islàmica".

Catalunya disposa de 169 mesquites, 30 més de les registrades pel govern l'any 2004. El Barcelonès, amb 22, encapçala l'àrea amb més temples islàmics, seguit del Baix Llobregat (19), Maresme (13) i el Vallès Oriental (12). La majoria estan ubicades en baixos o fins i tot en blocs de pisos.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)