El paradís europeu

Avui, Ramon Palomeras, 05-12-2007

Catorze quilòmetres no és només la distància que separa l’Àfrica d’Europa; és també la barrera que separa els somnis de milions d’africans que veuen en Occident l’única sortida per escapar de la misèria. Amb aquesta distància al cap, el director Gerardo Olivares ha bastit 14 km, la història del viatge de tres immigrants interpretats per Adoum Moussa, Illiassou Mahamadou i Aminata Kanta, que travessen milers de quilòmetres per arribar al paradís europeu.

Es tracta d’un tortuós i perillós camí, amb violacions incloses, a través del Sàhara amb aquelles imatges que no ensenyen els mitjans de comunicació. “Les continuades imatges de les pasteres arribant a les costes espanyoles han acabat per insensibilitzar – nos. El viatge no és només travessar l’Estret. Comença molt més lluny: al Níger, Camerun, Costa d’Ivori o Mali. Per a molts és un viatge que es perllonga durant anys. Per a altres el final d’un altre viatge: el de la vida”, raona Olivares.

Qui sap si conscienciarà algú. De moment ell ja n’ha tret profit, ja que enguany s’ha convertit amb aquest film en el primer director espanyol que guanya l’Espiga de Oro de la Seminci de Valladolid. Per la seva banda, Kanta, que interpreta una jove que vol fugir a Europa per escapar d’un matrimoni forçós, és del parer que aquest film servirà “per explicar als africans la crua realitat de la immigració clandestina i per ensenyar una lliçó als que volen creuar l’Estret”.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)