Una norma per desencallar projectes

Religió

Avui, J. Tort / N. Valls / J. Alcover, 21-11-2007

LLEIDA · Dos anys buscant un solar per posar – hi la mesquita BADALONA · Hi ha una forta demanda per a la construcció d’espais religiosos musulmans REUS · Ja s’ha aprovat la cessió d’un solar per construir – hi un centre islàmic, ara en un barracó

Lleida

L’Ajuntament de Lleida i la comunitat islàmica de la ciutat fa dos anys que busquen un solar per poder construir – hi una nova mesquita. L’actual se situa als baixos d’un edifici d’habitatges al carrer del Nord i els veïns fa més de cinc anys que critiquen les molèsties que ocasiona l’acumulació de persones al carrer i l’excés d’aforament. També denuncien anomalies en matèria de seguretat i evacuació. La Paeria ha buscat terrenys, però algunes opcions que s’han proposat han estat rebutjades pels veïns i altres eren massa allunyades del centre i no agradaven als creients musulmans, segons l’imam de la mesquita.

Badalona

Badalona és una de les ciutats on hi ha un fort clam per la construcció de més espais de culte, especialment musulmans. El regidor de Convivència i Ciutadania, Josep Pera, de CiU, es reunirà demà amb la directora d’Afers Religiosos, Montserrat Coll, per fixar l’aplicació de la futura normativa en aquesta ciutat. Badalona va intentar aprovar una ordenança per regular els espais de culte al juny, però està bloquejada per manca de consens. Després de les últimes eleccions, el nou govern va apostar, com ja va fer l’Ajuntament de la veïna Santa Coloma de Gramenet, per esperar l’aparició d’una llei promoguda pel Parlament. Sant Adrià de Besòs, en canvi, va presentar a finals de setembre una ordenança no retroactiva amb els locals existents i amb el consens de les comunitats religioses.

Reus

L’Ajuntament de Reus va aprovar fa un any el pla especial urbanístic d’equipaments, que estipulava quins espais de la ciutat podien acollir centres religiosos. Reus havia viscut moments tensos per una mesquita il·legal que es va descobrir l’any 2000, quan els veïns van denunciar molèsties durant la celebració del ramadà. L’Ajuntament va clausurar aquest centre perquè no complia amb la normativa urbanística. Al mateix temps es va buscar un emplaçament de reunió per al col·lectiu islàmic. Després de mantenir discrepàncies amb els veïns d’una zona de la ciutat, que es negaven a l’emplaçament del centre, es va trobar un espai en un polígon industrial i fa poc s’ha aprovat la cessió del solar per construir – hi la mesquita definitiva, ja que ara per ara és un barracó.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)