La majoria dels francesos aproven la nova llei sobre la immigració de Sarkozy

Avui, Àlex Vicente, 14-10-2007
Un sondeig indica que només la prova d’ADN per als qui vulguin el reagrupament familiar genera certa divisió
L'esquerra convoca per avui un acte contra els tests

La majoria dels francesos són partidaris de la política d'immigració del govern francès, inspirada en les promeses electorals del president Nicolas Sarkozy per reduir el flux de nouvinguts a través d'una restricció dràstica del reagrupament familiar. Així ho determina un sondeig encarregat pel diari Le Figaro.

Segons l'estudi, la majoria dels francesos estan d'acord amb les principals disposicions de la nova llei per al control de la immigració, que el Parlament francès ja ha aprovat i que serà validada definitivament dimarts vinent. El 69% dels enquestats són partidaris d'imposar un nombre màxim d'immigrants a l'any en funció de la demanda de treballadors en cada branca laboral. El 67% consideren convenient limitar el reagrupament familiar als immigrants que ja coneguin el francès, mentre que el 64% creuen que cal restringir - lo als que tinguin ingressos mensuals equivalents o superiors al salari mínim (uns 1.200 euros bruts).

Només la polèmica prova d'ADN per demostrar la filiació genera una certa divisió entre els francesos. El 56% està a favor d'aquest test genètic, mentre que un 44% hi està en contra. Aquesta disposició, recentment aprovada pel Senat francès en una versió més moderada que l'original, ha despertat un autèntic escàndol a França, tot i que ja es practica regularment en 12 Estats europeus, entre ells, Espanya, que des del 2006 l'aplica de forma minoritària en alguns consolats per demostrar la filiació dels immigrants.

El test genètic ha arribat a provocar una crisi dins l'executiu, després que Fadela Amara - secretària d'Estat per a la política urbana nomenada com a símbol de l'obertura a l'esquerra de Sarkozy - va titllar de "fastigosa" la manera com la immigració és utilitzada per l'executiu francès, que considera que té "uns objectius molt precisos". Tot i la seva oposició frontal a la prova genètica, Amara va assegurar ahir que no dimitirà.

Protesta fracassada

La primera manifestació contra la prova d'ADN es va celebrar ahir amb un resultat decebedor pels seus organitzadors. Només unes 200 persones van assistir a la protesta, organitzada al Trocadéro de París, per exigir la retirada de la disposició que instaura els tests genètics. Avui se celebrarà a París un gran míting contra les proves d'ADN amb el primer secretari socialista François Hollande, el líder centrista, François Bayrou, i l'exministre conservador François Goulard, que substituirà l'inicialment previst Dominique de Villepin com a representant de la dreta antisarkozista.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)