El Senat francès modera la llei que permet fer proves d'ADN als immigrants

Avui, Àlex Vicente, 05-10-2007
El grup conservador decideix adoptar el test genètic, però impedeix que es generalitzi
Més de 100.000 persones ja han signat peticions contra la norma

El Senat francès va aprovar ahir a la matinada l'article de la nova llei d'immigració que permetrà realitzar proves d'ADN per comprovar la filiació dels estrangers que vulguin practicar el reagrupament familiar.

El vot a favor de la cambra alta es va produir enmig d'una gran polèmica i de la mobilització de l'esquerra i d'alguns sectors de la dreta per demanar la retirada d'aquest article. Més de 56.000 persones havien signat ahir una petició organitzada per SOS Racisme i el setmanari Charlie Hebdo, mentre que unes 40.000 havien subscrit un document similar d'una associació d'investigadors.

El grup conservador al Senat, amb majoria absoluta, s'havia mostrat partidari d'eliminar la possibilitat de realitzar aquest test genètic, però finalment va decidir adoptar - lo, tot i que modificant - ne alguns dels punts més conflictius. El ministre d'Immigració, Brice Hortefeux, s'havia vist obligat dimarts a proposar canvis per evitar ser desautoritzat pels senadors del seu propi partit.

El text aprovat ahir determina que la prova només compararà l'ADN del fill amb el de la mare, per evitar que alguns immigrants descobreixin accidentalment que no en són els pares biològics. La prova es realitzarà de forma experimental durant divuit mesos. Després podrà ser suprimida per un comitè de savis. A més, l'Estat es farà càrrec de totes les despeses i serà utilitzada de forma minoritària.

El text aprovat pel Senat es diferencia considerablement del que va aprovar fa unes setmanes l'Assemblea Nacional, per la qual cosa es crearà una comissió mixta de set diputats i set senadors que es reunirà entre el 16 d'octubre per negociar un text intermedi. Fonts dels dos principals partits van afirmar ahir a aquest diari que és pràcticament impossible que aquesta comissió retoqui la versió del projecte de llei aprovada pel Senat, a causa del gran soroll mediàtic que han aixecat les proves d'ADN. Tot i així, aquesta prova ja es practica a dotze Estats europeus, entre els quals Espanya.

Tot i que l'aprovació de la nova llei d'immigració ja es doni per segura, el govern no para de trobar - se amb impediments. Ahir va ser el Consell Nacional d'Ètica, un òrgan consultiu, el que va desaconsellar les proves d'ADN, pel fet que "conduiran a generalitzar les identificacions genètiques i atemptaran contra la llibertat individual".

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)