BCN / INFORMACIO CULTURAL

L'art sud-africà reflexiona sobre el racisme al CCCB

El Mundo, 05-10-2007

EXPOSICIO. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acull la mostra ‘Apartheid. El mirall sud – africà’, una aproximació artística a les velles i noves formes de prejudici i discriminació racial. Les obres d’artistes sud – africans apropen una realitat que ens és molt propera El racisme ha canviat de forma però no ha desaparegut. La colpidora exposició que acaba d’inaugurar el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ho deixa ben clar. Apartheid. El mirall sud – africà és una aproximació conceptual i visual a les velles i noves formes de prejudici i discriminació racial, a partir d’una àmplia selecció d’obra artística original i de material documental.


L’exposició documenta les principals etapes i característiques d’una història i un escenari tràgicament privilegiats que ens parlen no sols ni principalment de l’experiència sud – africana, sinó del llegat europeu, de les ideologies racialistes i dels clixés i les pràctiques racistes alimentats per la modernitat occidental, i de com aquests prejudicis constitueixen encara avui un potent instrument per justificar i mantenir les desigualtats més arbitràries, així com una barrera molt important, sovint insuperable, per construir un ordre social cooperatiu, equitatiu i en darrer terme socialment sostenible.


La mostra pren com a punt de partida una aproximació històrica al racisme, i documenta el desenvolupament de les ideologies i pràctiques que estableixen diferents categories d’éssers humans (les «races») en el mateix període, paradoxalment, en què s’afirmen les idees modernes sobre la dignitat i la igualtat de drets de tots els individus. A continuació, i aquesta és la seva part central, la mostra aborda en detall el sistema d’apartheid social, polític, econòmic, cultural i territorial vigent a Sud – àfrica entre el 1948 i el 1994. L’apartheid com a forma extrema i transparent de racisme d’arrel clarament occidental.


Finalment l’exposició evidencia que durant les darreres dues dècades es tendeixen a reproduir a gran escala noves formes de racisme i fins i tot d’apartheid tant a l’interior de les societats democràtiques com, molt especialment, en les relacions entre els països més rics i els més pobres, també anomenats desenvolupats i subdesenvolupats.


Al fil d’aquesta narrativa històrica, Apartheid. El mirall sud – africà presenta una àmplia selecció d’obres d’art creades a Sud – àfrica des del segle XIX fins a l’actualitat, amb especial atenció al període de l’apartheid. A més d’oferir una panoràmica de les diferents sensibilitats i actituds dels millors creadors en relació amb els temes abordats a l’exposició, posa de relleu com la creació artística ha tingut i té una responsabilitat i un impacte importants ja sigui en la construcció i consolidació o en la lluita contra prejudicis i pràctiques que a llarg termini deshumanitzen no sols les seves víctimes, sinó, i especialment, aquells que en són promotors i responsables.


Apartheid inclou obres clau dels artistes sud – africans més reconeguts internacionalment, com ara Jane Alexander, David Goldblatt i William Kentridge, però també de molts altres d’extraordinària importància i qualitat, escassament coneguts fora de Sud – àfrica: Albert Adams, Peter Clarke, Dumile Feni, Billy Mandindi i Paul Stopforth, entre d’altres. Els últims apartats de l’exposició, inclouen obres d’artistes de les generacions més recents, com ara Conrad Botes, Tracey Rose i Lolo Veleko que posen de relleu la vitalitat de l’escena artística sud – africana.


Sonigmafoto torna amb les últimes novetats


Fotografia. El mega – saló bianual dedicat al món de la càmera es va inaugurar dimecres passat i les seves portes romandran obertes fins al proper diumenge. Hi ha molt per veure i fotografiar


Sonigmafoto és la major botiga de fotografia del món. I acaba d’aterrar al recinte de Fira de Barcelona. Es va inaugurar dimecres passat i no tancarà les seves portes fins al diumenge. La passada edició, la del 2005 (és un saló bianual), va aconseguir agrupar prop de 400 marques, representades a 193 estands. I va aconseguir atreure 115.000 persones (20.000 professionals de la fotografia).I aquest any s’espera repetir la fita i fins i tot superar – la.


No només per les moltíssimes novetats que s’exposen durant els cinc dies que dura el saló, sinó per les activitats i les fotografies que s’exposen, Sonigmafoto és una de les grans cites per a tots aquells amants de les noves tecnologies i la seva repercussió és incomparable. Aquest any, l’agència Reuters presenta la mostra Mira el món, un recull fotogràfic dels successos més destacats dels cinc primers anys del nou mileni, i el fotògraf Carlos Bosch, endisarà els visitants a la transició espanyola amb les seves instantànies. I aquests són només dos exemples. Hi ha molt més.


L’agenda


EXPOSICIONS


I like to be a resident.


La Capella / Data fi: 28/10/2007


Una col·laboració entre La Capella i el Center for Visual Arts que ha fet viatjar quatre artistes que han viscut com a residents i quan han tornat ha presentat de manera simultània el treball de tots quatre, absolutament independents l’un de l’altre, generat a partir de l’experiència de l’estada fora de casa. Aquesta peculiaritat del projecte és el que vol expressar el títol I Like to Be a Resident, tot afegint una dosi d’ironia sobre els engranatges del món de l’art.


rebirth of a nation. Casa sia / Data fi: 16/12/2007


L’exposició de cartells que presenta Casa sia, amb la col·laboració del Museu Nacional de Belles Arts del Vietnam i l’Ambaixada d’Espanya a Hanoi abasta un període cabdal de la història d’aquest país al llarg del segle XX, des de la dècada dels 60 fins a finals dels anys 90. Es la primera vegada que es mostra fora del Vietnam l’obra gràfica original dels artistes que van ser els artífexs de la propaganda i la publicitat de l’època al país.


Fashion Show.


Museu del Tèxtil de BCN / Data fi: 28/11/ 2007


Una exposició que ens introdueix en les desfilades de moda com a espectacle viu i que les analitza en tots els seus components: les invitacions exclusives, el sitting (com es distribueix el públic de les primeres fileres), el backstage (on les models es preparen), el cop d’efecte de l’aparició a la passarel·la, els flaixos i els periodistes.


centenari biblioteca. Biblioteca de Catalunya /


Data fi: 13/11/2007


La mostra fa un recorregut pels esdeveniments més rellevants de la història de la Biblioteca a través d’un centenar de fotografies i documents originals.


Comunicació elaborada per l’Ajuntament de Barcelona www.bcn.cat

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)