Les aules catalanes comptaran enguany amb 133.000 estrangers, escolaritzats majoritàriament a les escoles públiques

EDUCACIÓ

Avui, Carol Biosca, 08-09-2007
El curs comença amb 11.378 estrangers més, l’increment més baix dels últims sis cursos
El col·lectiu representa ja el 12,5 per cent dels 1.136.100 nens i joves que dimecres que ve s'incorporaran a les aules

La població escolar estrangera ascendirà aquest curs a 133.000 alumnes, que representen ja el 12,5% dels 1.136.100 escolaritzats als centres educatius catalans. Deu cursos enrere, el col·lectiu d'immigrants sumava només 16.620 alumnes, que ni tan sols arribaven al 2% del total. Però l'espectacular creixement de l'alumnat estranger, iniciat el curs 2001 - 02, va tocar sostre el 2003 - 04 amb 22.565 alumnes més, i el curs passat va estancar - se entorn dels 14.000. Aquest curs s'ha accentuat la desacceleració: el departament d'Educació calcula que la xifra d'estrangers superarà en 11.378 la del curs passat, la xifra més baixa d'increment des del 2001 - 02.

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va afirmar ahir que encara és aviat per dir si aquesta tendència s'intensificarà en els propers anys, però va vaticinar que l'arribada de nouvinguts "es mantindrà amb una certa intensitat".

El conseller no va donar dades actualitzades sobre com es distribueix aquest alumnat entre la xarxa concertada i la pública, que concentra entorn del 80% dels nouvinguts. Maragall va admetre que és una qüestió "complexa" en què intervenen factors com el lloc de residència de la població immigrant, que no sempre es correspon amb la ubicació dels centres d'iniciativa privada arreu del territori.

No obstant, va assegurar que les mesures endegades pel departament per corregir aquesta qüestió en el marc del Pacte educatiu comencen a apuntar un canvi de tendència en la distribució. Aquestes mesures són la firma de contractes - programa amb centres concertats que es responsabilitzin de l'acollida de nouvinguts - fins ara se n'han firmat 27 - , i els ajuts a centres concertats que escolaritzen estrangers, que aquest curs beneficiaran 9.000 alumnes.

El conseller, que es va mostrar convençut que el curs començarà amb total normalitat, va apuntar la necessitat de subscriure "una aliança profunda" amb el professorat que permeti traslladar al col·lectiu el "reconeixement" i "suport" de l'Administració com a requisit indispensable per assolir amb èxit els objectius plantejats.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)