Alberto Gonzales abandona el departament de Justícia després d'anunciar la seva dimissió ahir a Washington

Avui, Lara Bonilla, 28-08-2007

ADÉU El secretari de Justícia dels EUA dimiteix per la pressió per l’escàndol de l’acomiadament de vuit fiscals federals ABANDONAMENTS El president ha perdut els principals col·laboradors els darrers mesos

Malgrat les reiterades negatives a dimitir, finalment, l’escàndol polític per l’acomiadament de vuit fiscals li ha costat el càrrec al fiscal general dels Estats Units, Alberto Gonzales, que ahir va presentar oficialment la seva dimissió, que es farà efectiva el 17 de setembre.

“Jo he viscut el somni americà. Els meus pitjors dies han estat millors que els millors dies del meu pare”, va dir, tot i les circumstàncies, aquest fill d’immigrants mexicans a qui uneix una gran amistat amb el president, George W. Bush. Al president, precisament, li va agrair les oportunitats que li havia donat i en una compareixença breu, en solitari i sense admetre preguntes – igual que va fer Bush – , també va dir que havia estat “un honor” servir els nord – americans.

Admissió d’errors

Gonzales s’havia vist immers en el polèmic cas de l’acomiadament de vuit fiscals federals el 2006 que, segons el Partit Demòcrata, va ser una decisió política, un extrem que Gonzales nega. El secretari de Justícia dels EUA va reconèixer que hi va haver errors però va atribuir els acomiadaments a motius només laborals. Amb tot, tant republicans com demòcrates havien demanat el seu cessament, una petició que Bush havia ignorat fins ara. “Més val tard que mai”, va dir el candidat demòcrata a la presidència dels EUA John Edwards.

Els demòcrates també l’havien acusat de perjuri perquè en les compareixences al Senat pel cas dels fiscals, Gonzales deia que “no es recordava” de res.

Però l’escàndol dels fiscals és només una de les moltes polèmiques al voltant de la gestió de Gonzales, que també s’ha enfrontat a crítiques pel tracte a sospitosos de terrorisme en avalar pràctiques de tortura com el “submarí” o per l’espionatge de les comunicacions de ciutadans nord – americans.

Bush, que es queda cada dia més sol després que també hagin dimitit altres col·laboradors propers com Karl Rove, l’anomenat “cervell de Bush”, el conseller Dan Bartlett o molt abans el secretari de Defensa, Donald Rumsfeld, va comparèixer a Texas davant els mitjans per agrair els serveis prestats per Gonzales, a qui va qualificar d’home “clau” en la lluita antiterrorista i va dir que acceptava “de mala gana” la dimissió. El president dels EUA, que va conèixer divendres la decisió de Gonzales, també es va queixar pel “tracte injust” que, segons ell, havia rebut el seu fidel col·laborador i perquè el seu nom “hagi estat arrossegat pel fang per motius polítics”.

Per substituir – lo ja sonen alguns noms. El més ben posicionat és Michael Chertoff, l’actual secretari de Seguretat Nacional.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)