Brown anuncia més mesures per combatre el terrorisme

Avui, Conxa Rodríguez, 26-07-2007
El primer ministre britànic proposa allargar de 28 a 56 dies la detenció sense càrrecs de sospitosos i crear una policia de fronteres unificada
Londres exigirà dades biomètriques als sol·licitants de visats

El primer ministre britànic, Gordon Brown, va anunciar ahir al Parlament un paquet de mesures destinades a reforçar la lluita antiterrorista al Regne Unit, mentre es mostrava disposat a obrir un debat per tal d'assolir el consens de totes les parts implicades.

Quan va accedir al càrrec, fa quatre setmanes, Brown va haver d'enfrontar - se a dos atemptats frustrats, a Londres i a Glasgow. Ahir va presentar la seva resposta al terrorisme.

"Les persones que arribin a partir del mes que ve als ports i aeroports [britànics], veuran una força de control de fronteres fàcilment idendificable", va dir el premier per donar a conèixer la unificació del servei d'immigració (control de documents) i el de duanes (control d'equipatge). Aquesta força podria assumir competències policials o d'intel·ligència en el futur. La contundència del govern va convèncer l'oposició conservadora, que reclama des de fa temps la unificació dels controls fronterers. Però aquest suport no es va estendre a altres mesures.

El primer ministre va proposar també allargar de 28 a 56 dies, sota autorització judicial, el període de detenció sense càrrecs per a sospitosos de terrorisme, un termini més curt que els 90 dies que va intentar implantar sense èxit el seu predecessor, Tony Blair. Així mateix, a partir del març del 2008 , les persones que sol·licitin un visat per residir al Regne Unit hauran de facilitar les seves dades biomètriques. "La documentació falsa que es presenta al servei d'immigració és inacceptable", va afirmar el premier per justificar les noves normes.

Els arxius de sospitosos o d'imputats de delictes de terrorisme estaran connectats a la base de dades d'Interpol, que conté informació d'uns set milions de passaports desapareguts. Interpol va criticar el govern britànic arran dels atacs fallits a Londres i Glasgow per no haver consultat la seva base de dades internacional.

Una altra de les mesures anunciades ahir, de caràcter preventiu, és l'elaboració d'un registre de 900 llocs susceptibles de patir un atemptat terrorista, recintes amb aglomeracions de persones o infraestructures com carreteres, vies de tren, túnels, centres comercials o centrals de subministrament d'energia. Aquests llocs seran vigilats amb regularitat.

Brown també va plantejar restringir les condicions per concedir la llibertat condicional i evitar així la fuga de sospitosos, així com treballar en els cercles islàmics amb l'objectiu de combatre ideològicament les tendències radicals o fer servir les escoltes telefòniques com a proves en judicis.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)