Amb poques ganes de parlar i traumatitzats

Immigració

Avui, Redacció, 21-07-2007

SALVATS · Els supervivents van arribar a Tenerife bé de salut, però molt afectats MORTS · Un dels rescatats va perdre cinc germans

Amb poques ganes de parlar i molt traumatitzats, però amb un bon estat de salut. Així van descriure com estaven els immigrants de la pastera naufragada, quan van arribar al port de Los Cristianos, a l’illa de Tenerife. Un total de 48 persones van ser rescatats pels dos remolcadors de Salvament de Marina dijous passat a la matinada a 89 milles de Tenerife.

Un dels immigrats que van arribar dijous al vespre amb el primer remolcador, el Luz de Mar, va demanar “pels seus cinc germans i per vuit amics que viatjaven amb la mateixa barca”, va explicar Austin Taylor, el coordinador dels equips d’intervenció ràpida d’emergències (EIRE) de la Creu Roja.

Altres històries reflecteixen el drama que han viscut després de passar entre vuit i deu dies en alta mar i naufragar. Com la d’un home que demanava preocupat si algú tenia notícia “d’una dona i un menor d’edat que viatjaven amb ell al vaixell”, explica el coordinador de l’EIRE. Altres immigrants van explicar que hi havia un altre menor, del qual tampoc ningú no sabia res. Els equips de recerca continuaven ahir buscant, però només van recuperat 3 cadàvers. S’estima que més de 50 persones es van ofegar quan la pastera va bolcar.

La de dijous és la segona tragèdia de més magnitud que s’ha produït en aigües de l’Atlàntic pel que fa a la immigració africana clandestina. L’any passat van morir un centenar de persones en un altre naufragi.

Els rescatats van rebre ajuda psicològica i van comptar amb mediadors socioculturals que els van explicar la situació que viuran durant la seva estada a Espanya, a l’espera de ser expulsats si poden ser identificats, i l’existència de convenis de repatriació als seus països d’origen.

Els nàufrags van ser traslladats ahir a la comissaria de Las Américas per ser identificats abans de ser traslladats al centre d’internament Hoya Fría, on passaran els 40 dies que marca la llei abans de ser expulsats o derivats cap a la Península.

L’embarcació hauria sortit de Guinea Bissau. Molts immigrants són anglòfons, per la qual cosa “podrien procedir de Ghana o Gàmbia, però són unes dades que s’han de prendre amb molta precaució”, va dir ahir la secretària d’Estat d’Immigració, Consuelo Rumí.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)