Els ciutadans creuen que cal exigir per llei als immigrants el coneixement del català

Avui, Redacció, 06-07-2007
ERC s’ha plantejat obligar els mestres a parlar català també fora de l’aula
L'opinió pública no troba que la política social sigui una prioritat del govern, segons un sondeig

El 76,7% de catalans consideren que la pròxima llei d'acollida hauria d'exigir el coneixement del català als immigrants. Així es desprèn de la primera enquesta Òmnibus elaborada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del govern català i que té com a objectiu que els departaments puguin conèixer l'opinió dels ciutadans sobre diferents qüestions. Dels resultats de l'enquesta es desprèn que la majoria de ciutadans no creuen que el govern tingui com a prioritat les polítiques socials, que la dotació d'infraestructures de Catalunya és inadequada i que el servei que ofereixen els Mossos és adequat.

En ser preguntats sobre si creuen que la propera llei d'acollida hauria d'exigir el coneixement del català als immigrants la majoria (un 41,8) s'hi declara totalment d'acord.

Document d'Esquerra

Precisament sobre l'ús del català, Esquerra ha descartat, després de plantejar - s'ho, exigir que els professors parlin en català en tots els àmbits de l'escola, també al pati o al bar. Així consta en un document que ahir va difondre RAC 1 i que forma part dels esborranys amb què ha treballat la vicesecretaria d'acció política dels republicans abans de presentar, fa dues setmanes, a l'executiva el document que, un cop aprovat, traslladaran al govern amb la intenció que s'impulsi l'ús del català a secundària, tal com va avançar l'AVUI. La proposta inclou un esborrany de decret d'ús del català a l'escola, responsabilitat del conseller Ernest Maragall.

Segons fonts d'ERC, la proposta que els mestres parlin sempre català al bar, per exemple, és solament una de les idees que es van estudiar, però no forma part del redactat final de la proposta. Tot i així, els republicans són partidaris que el català es parli "més enllà de les aules", segons va explicar ahir la portaveu adjunta al Parlament, Anna Simó.

A més de la llengua, l'enquesta Òmnibus, realitzada entre 1.200 persones, demostra que l'aposta del govern català per les polítiques socials no ha aconseguit quallar entre els ciutadans. Un 49,5% consideren que les polítiques socials, descrites com guarderies, llars d'avis, etc., no són prioritat del govern. Tampoc les infraestructures aconsegueixen una bona valoració en més d'un 60% dels ciutadans. El 39% consideren poc adequada la dotació de Catalunya en carreteres, ferrocarrils, ports i aeroports, mentre que el 20,9% la consideren gens adequada.

Més bona valoració reben els Mossos, tot i la polèmica dels darrers mesos. El 62,8 per cent dels ciutadans consideren adequat el servei que ofereix la policia de la Generalitat. Els ciutadans enquestats, que es declaren majoritàriament de centre, a l'hora de definir - se políticament ofereixen dades que resulten sorprenents: un 72% afirmen que estan "segurs que van votar" en les eleccions de novembre de 2006, quan en realitat només va votar un 56,04 per cent del cens.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)