Cobraven comissions per fer hipoteques a immigrants

SUCCESSOS

Avui, Elisabet Escriche, 20-06-2007
Els Mossos detenen el director d’una sucursal de Caja Madrid i dos treballadors d’una gestoria
Els estafats pagaven entre 20.000 i 40.000 euros per aconseguir el prèstec

Els Mossos d'Esquadra han detingut el director d'una sucursal de Caja Madrid a Girona, Marc C.S., i dos treballadors d'una gestoria, Xavier P.R. i Ascensión S.B., per haver obligat a pagar a immigrants amb pocs recursos econòmics i dificultats per entendre l'idioma comissions d'entre 20.000 i 40.000 a l'hora de concedir - los una hipoteca. De moment els Mossos han localitzat deu víctimes, però es calcula que els afectats podrien arribar a la cinquantena.

La investigació va començar el 18 d'abril passat després que diversos immigrants denunciessin a la policia que havien estat víctimes de l'estafa. Tots els afectats, d'origen subsaharià o magribí i residents la majoria a Salt i Banyoles, s'havien dirigit a una immobiliària de Salt per comprar un pis. Davant de les dificultats que tenien perquè se'ls concedís una hipoteca, se'ls posava en contacte amb una assessoria externa que els buscava un banc. Aquesta sempre els adreçava el director de la sucursal que tenia Caja Madrid al carrer Emili Grahit de Girona, que a l'hora de concedir - los el préstec hi afegia la seva comissió, que oscil·lava entre 20.000 i 40.000 euros. Si les víctimes preguntaven sobre aquest recàrrec, els amenaçaven de retirar - los el crèdit. Tancada l'operació, els detinguts es repartien els diners.

La investigació també va destapar que com a mínim en un dels casos els arrestats haurien tramitat una hipoteca acceptant com a avalador un immigrant sense recursos a canvi de 600 euros i que haurien ofert un lloc de treball a una de les víctimes perquè no els denunciés. Els Mossos calculen que durant els dos anys que portaven fent aquesta estafa, els arrestats haurien enganyat una cinquantena d'immigrants. De moment només se n'han localitzat deu, als quals haurien robat un total uns 320.000 euros.

Els detinguts, que estan acusats d'estafa i falsificació i no tenen antecedents, estan en llibertat amb càrrecs. Els Mossos descarten que els responsable de la immobiliària tinguin relació amb l'estafa perquè els tràmits bancaris sempre es feien en bars o al mateix carrer. L'operació continua oberta.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)