Els refugiats creixen al món

Informe

Avui, Redacció, 20-06-2007

AVÍS · L’ACNUR alerta que el nombre d’exiliats ha augmentat per primer cop en els últims cinc anys MOTIUS · La guerra de l’Iraq és la principal causa que ara hi hagi més persones que demanen asil

La guerra de l’Iraq ha provocat un augment del nombre de refugiats arreu del món, segons dades de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR). Desenes de milers d’iraquians han fugit del seu país des que els Estats Units van llançar la guerra el març del 2003 amb ajuda del Regne Unit. L’ACNUR va expressar ahir una gran preocupació perquè el nombre de refugiats ha crescut per primer cop en els últims cinc anys.

En ocasió del Dia Internacional del Refugiat, que se celebra avui, l’ACNUR va denunciar que el nombre de refugiats ha crescut un 14% des del 2005 i que ara hi ha 1,5 milions de refugiats més que fa dos anys. La guerra ha provocat la fugida d’un milió i mig d’iraquians que s’han refugiat principalment a Síria i Jordània, segons afirma l’agència de l’ONU en el seu informe Tendències mundials el 2006.

“Estem molt preocupats pel fet que avui hi ha molts conflictes que no s’han resolt i que s’intensifiquen i provoquen desplaçaments”, va dir el cap de l’ACNUR, el portuguès António Guterres, en un comunicat. “El que és preocupant és que tot això passa sense capacitat ni voluntat internacional de reacció”, va lamentar des del Sudan, on es troba per assistir a la repatriació de persones que van fugir del conflicte entre el sud i el nord del país.

L’ACNUR ha observat un creixement del nombre de refugiats a l’Iraq i també a l’Afganistan. Els afganesos, amb 2,1 milions de ciutadans que viuen en 71 països diferents, constitueixen el grup més important de refugiats del món, després dels palestins (4,3 milions). En tercer lloc es troben els iraquians (1,5 milions), després els sudanesos (686.000), els somalis (460.000), els congolesos de la República Democràtica del Congo (RDC, 400.000) i els burundesos (400.000). El nombre total de refugiats, incloent – hi els palestins, supera els 14 milions.

L’ACNUR ha observat un descens del nombre de refugiats a l’Àfrica occidental ( – 31%) i a l’Àfrica austral ( – 18%) gràcies als repatriaments voluntaris a Libèria, Angola, al sud del Sudan i a la RDC. A Europa, el fet que Sèrbia hagi concedit la nacionalitat a 37.000 refugiats de Bòsnia i Croàcia, ha fet baixar les estadístiques d’exiliats.

Segons l’ACNUR, el Pakistan encapçala la llista de països que acullen el major nombre de refugiats, ja que dóna asil a 2,1 milions de persones. El segueix l’Iran. Entre els dos, donen refugi al 20% d’exiliats del món. El tercer país d’acollida són els Estats Units, seguits de Síria i Jordània. Dins la UE, el que rep més refugiats és França.

Operacions de repatriació

L’any 2006, segons va explicar l’ACNUR, ha estat marcat també pel retorn de 734.000 refugiats al seu país d’origen, però aquesta és la xifra més baixa en els últims 15 anys, excepte el 2001. “Durant anys hem assistit a una reducció del nombre de refugiats gràcies a importants operacions de repatriació que han estat extremadament positives – assegurava Guterres en el comunicat emès per l’ACNUR – . Però per contra, el nombre de refugiats ha augmentat en el decurs dels últims dotze mesos”.

L’agència de l’ONU va indicar també que el nombre de desplaçats interns s’ha doblat en comparació al 2005, i que actualment hi ha uns 13 milions de desplaçats a altres zones del seu propi Estat. Centenars de milers de persones han hagut de canviar de zona de residència dins del seu país, especialment a Colòmbia, l’Iraq, el Líban, Sri Lanka, Timor Est i el Sudan.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)