L'Etnival uneix mestissos i immigrants

Avui, Pep Blay, 20-06-2007

El tercer Caixa de Sabadell Etnival aposta per unir els ídols de la música africana amb el mestissatge català. El festival té com a caps de cartell el malinès Toumani Djabate, els llatino – francesos Sargento García i els catalans Macaco.

L’objectiu de l’Etnival és omplir la revetlla de Sant Joan amb els ritmes del món més festius, i alhora barrejar el públic autòcton amb els immigrants residents a la ciutat catalana, en un exemple de convivència musical. Segons els productors artístics de l’esdeveniment, Joan Carles Gonyalons, Germán Quimnasó i Oriol Carbonell, “es tracta d’un festival únic per les seves característiques”, tenint en compte la seva filosofia de ball centrada en bandes catalanes d’arrels i fusions multiculturals, i el seu caràcter gratuït.

Per facilitar la participació dels gironins d’origen subsaharià, l’organització ha donat a conèixer l’acte a les diverses associacions, i les ha convidat a un mercat d’artesania i menjar exòtic que s’instal·larà en el mateix recinte, el Parc de les Ribes del Ter.

Els concerts se succeiran durant tarda i nit. En total, són tretze els participants, incloent – hi noms ascendents com Gertrudis, Rauxa, 08001 i Zulu 9.30, així com uns clàssics de la rumba com Los Patriarcas & Sabor de Gràcia. L’aposta pels grups gironins recau en aquesta edició en els Möondo, un grup de fusió amb força projecció.

Pels productors de l’Etnival, la clau del futur del festival passa per descobrir la resposta a la Toumani Diabaté Symmetric Orchestra, una de les bandes africanes veteranes amb més prestigi del món. Els organitzadors asseguren que després de l’èxit a Salt de concerts com els d’Ismael Lo i de Khaled, hi ha motius per pensar que la música del continent negre pot ocupar un espai de present i de futur en terres gironines. “Si Toumani funciona, hi apostarem més”.

Macaco, per la seva banda, continuen amb la triomfal gira d’Ingravitto, que els ha fet donar la volta al món. L’altre gran reclam de l’Etnival, Sargento García, format per músics llatinoamericans i francesos, arriba a Girona després de la publicació de Máscaras, un còctel explosiu de música d’arrel caribenya i reggae que s’ha anomenat salsamufin.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)