Violacions i prostitució forçada rebran atenció específica dels Mossos, com els mals tractes

SEGURETAT

Avui, Laura Nicolás, 12-06-2007
Els agents especials atendran tots els supòsits de violència contra les dones
S'elaborarà un protocol diferenciat per a les immigrants

Els agents dels Mossos d'Esquadra especialitzats en l'atenció a dones maltractades a mans de les seves parelles també s'encarregaran de recollir les denúncies de les víctimes de violacions, mòbing o prostitució forçada. Aquesta és la principal novetat del programa contra la violència masclista aprovat pel departament d'Interior.

El programa amplia els supòsits de violència contra les dones que rebran atenció policial específica, més enllà dels casos de violència de gènere que ja eren atesos per agents amb una formació especialitzada.

Criteris unificats

Un altre dels objectius del programa és el d'unificar els criteris d'atenció a les víctimes. No obstant, s'elaboraran protocols diferenciats per a les dones immigrants i les que pateixen alguna discapacitat.

En el cas de les víctimes estrangeres, a banda d'incloure especificitats com la llengua o la cultura, el protocol també recollirà problemàtiques pròpies "com la pràctica de l'ablació o la dels matrimonis forçats", segons va explicar ahir el conseller d'Interior, Joan Saura, dos casos de violència masclista en què s'exportarà a tot el territori l'experiència de les comarques de Girona.

A partir del curs vinent, també està previst que l'Escola de Policia potenciï la formació dels Mossos en aquest àmbit. Actualment hi ha 131 agents destinats a atendre aquests casos. Aquesta és una dotació que s'haurà d'incrementar, ja que el programa també preveu que totes les comissaries comptin amb els anomenats grups d'atenció a la víctima (GAV). El 87% de les comissaries dels Mossos disposen d'agents especialitzats, encara que en alguns casos no tenen dedicació exclusiva, segons va reconèixer el conseller Saura.

Casos de menors

Durant el primer trimestre d'enguany els Mossos han atès 1.958 dones per violència de gènere, 63 de les quals eren menors. Al llarg de tot el 2006 es van atendre 7.696 víctimes. També va haver - hi casos de menors, concretament el 3%.

Pel que fa a les ordres de protecció, els Mossos en van atendre 1.799 fins al març passat.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)