Càritas alerta que el 26% dels seus usuaris són menors d'edat

EXCLUSIÓ SOCIAL

Avui, Sònia Pau, 08-06-2007
Els infants són els més perjudicats en les famílies amb sous precaris i de mares soles
Els atesos per l'entitat van augmentar un 20% respecte al 2004

Les persones que acudeixen a Càritas per demanar una ajuda que no troben en els serveis socials públics no deixen de créixer, i en aquest marc hi ha situacions especialment preocupants, com ara que el 26% de les persones ateses l'any passat són menors d'edat. "Els infants són les primeres víctimes de la situació de penúria econòmica en què es troben les mares amb treballs mal pagats, fent hores al servei domèstic sense contracte. L'isolament en què es troben moltes d'elles és terreny adobat per a l'exclusió", va exposar ahir Anna Jolonch, coordinadora de la memòria 2006 de Càritas de Barcelona.

Aquest augment de menors que sobreviuen per sota del llindar de la pobresa està vinculat a noves realitats socials que intensifiquen el perill de caure en l'exclusió: una és l'increment de mares soles que no es poden organitzar per treballar i tenir cura de les criatures, i l'altra és el que Càritas anomena "treballadors pobres", "persones que han de viure de sous molt baixos i no poden fer front a les despeses més bàsiques", va detallar Jolonch.

Són aquestes famílies les que troben en el servei d'ajuda econòmica de l'entitat ajuts per cobrir necessitats bàsiques com guarderies, menjador escolar, llibres, activitats extraescolars, bolquers, menjar per a nadons i servei de cangur. L'any passat, el 14% de l'ajuda econòmica (141.000 euros) es va destinar a aspectes relacionats amb la infància i se'n van beneficiar 425 nens. Tot i que aquesta xifra encara és lluny del 55% de pressupost que es destina a habitatge, que continua sent el paquet més gran, seguit de l'alimentació (22%), l'apartat de despeses vinculades a la infància ha guanyat pes.

"No per estar en tercer lloc és menys important - va advertir la cap del servei d'ajuda econòmica, Inés Escrich - perquè afecta la franja de població més feble i vulnerable. Escrich va subratllar que el 40% de l'ajuda és per a guarderies i ludoteques que les mares soles es veuen obligades a pagar perquè no tenen ningú amb qui deixar els nens mentre treballen. També va destacar que més de la meitat d'ajudes són per a menors de 3 anys.

"Problema social"

La memòria de Càritas es converteix cada any en una immersió forçada en una realitat sovint invisible: "En un context de fort creixement econòmic, paradoxalment veiem com augmenta el risc de pobresa i d'exclusió", va exposar el director de l'entitat, Jordi Roglà. L'any passat es van atendre 25.323 persones, gairebé un 13% més que el 2005 i un 20% més que el 2004. "Unes xifres - va afegir Jolonch - que revelen que, més enllà del sofriment personal, hi ha un problema d'ordre social. Confirmen també que la pobresa es juvenilitza i es feminitza".

El 49% de persones ateses són menors i joves; el 58% són dones, el 78%, d'origen estranger, el 65% no tenen ingressos regulars i el 56% viuen rellogats o estan sense sostre. Roglà va reclamar a partits i governs "una aposta decidida per les polítiques familiars, pensions dignes i un pacte per gestionar la immigració.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)