Tallers d'informàtica i hostaleria per als nens que tornin al Marroc

IMMIGRACIÓ

Avui, Sònia Pau, 06-06-2007
Cinc menors estan a punt d’estrenar el programa Catalunya – Magrib
Marroc dóna suport al conveni

Cinc menors marroquins que actualment viuen en centres de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) a Catalunya han acceptat tornar al Marroc, on rebran formació per treballar en el sector de l'hostaleria o de la informàtica a dins del programa de cooperació al desenvolupament Catalunya - Magrib, que fins ara es deia Barcelona - Tànger.

El programa fa mesos que es prepara i ahir es va fer efectiu el vistiplau dels dos governs implicats, el català i el marroquí. A finals de mes, per tant, si es compleixen les previsions, ja hi haurà menors fent els cursos de formació laboral a Tànger. La Generalitat va aprovar ahir la signatura del conveni entre el departament d'Acció Social i Ciutadania i el govern del Marroc per promoure la integració social i laboral dels menors que viuen a Tànger i evitar que emigrin, i també per acompanyar el procés de retorn dels que van emigrar sense el consentiment de la família i que ara són a Catalunya i estan disposats a tornar.

La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, va explicar ahir que fins ara s'ha creat la infraestructura i a finals de mes s'inicia la segona fase del programa amb el procés formatiu dels menors que s'hi inscriguin, ja siguin els de retorn voluntari o els que les entitats que treballen a Tànger detectin que podrien iniciar un procés migratori.

Setanta entitats

El director tècnic del programa, Andreu Camps, va explicar que els primers cursos seran d'hostaleria i d'informàtica, i més endavant també de construcció. De moment, els tallers es faran en un centre de formació cedit pel govern marroquí, mentre durin els treballs de rehabilitació d'unes altres instal·lacions que seran les definitives.

Pel que fa a la prevenció per evitar que els nois, tenint en compte que són menors, facin el salt migratori, Camps destaca que s'ha aconseguit crear una xarxa de més d'una setantena d'entitats arrelades al Marroc que treballen amb els joves al carrer i amb les famílies. Les entitats catalanes que hi participen són la Torna, la Fundació Al Qantara, Ibn Batuta, Gedi Gestió i Disseny, i el Casal dels Infants del Raval.

Per tirar endavant el desplegament del Catalunya - Magrib, la Unió Europea hi aporta un milió d'euros, a dins d'un paquet d'ajuda financera i tècnica a tercers països en el camp de les migracions i de l'asil. La Generalitat va aprovar el març passat destinar - hi una partida de 900.000 euros.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)