El govern alerta que ara les màfies deixen els immigrants a la deriva perquè els rescatin

IMMIGRACIÓ

Avui, Redacció, 04-06-2007

| Els 26 subsaharians recollits pel pesquer ‘Montfalcó’, que van arribar dissabte a Tarragona, inicien avui els tràmits per demanar asil polític

El secretari d’Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, va advertir ahir que una de les estratègies que estan fent servir últimament les màfies que trafiquen amb persones és abandonar les pasteres a la deriva perquè els vaixells pesquers les rescatin per raons humanitàries. Aquest seria el cas dels 26 immigrants subsaharians que la setmana passada van ser rescatats en aigües de Líbia pel pesquer Montfalcó, de Sant Carles de la Ràpita, i que ahir van arribar a Tarragona després que ni Itàlia ni Malta ni Líbia els volguessin acollir.

Oriol Amorós va indicar ahir en una entrevista a Catalunya Informació que, si bé queda clar que la principal prioritat és salvar vides, “s’ha d’estudiar amb molta cura quina és l’estratègia de les xarxes que trafiquen amb les persones”. “Hi ha informacions que apunten que ara els traficants volen fer servir com a mètode l’abandó de pasteres a la deriva i això és intolerable”, va dir. El secretari d’Immigració de la Generalitat va apostar per establir pactes de repatriació d’immigrants automàtics i generalitzats per desincentivar el tràfic de persones.

Pel que fa als 26 immigrants que va rescatar el Montfalcó, ara és competència de l’Estat espanyol decidir si els dóna asil polític. El govern central té, a partir d’ara, un període de 40 dies per estudiar el cas. En cas d’acceptar la sol·licitud dels subsaharians, que diuen que provenen de Costa d’Ivori, els tràmits poden durar dos anys.

Els 26 immigrants van passar ahir el seu primer dia al centre d’acollida de la Creu Roja de Tarragona “aclimatant – se a l’entorn” i “descansant”, segons va explicar la coordinadora de l’entitat Ana Sabaté. Aquesta responsable va explicar que tots els immigrants són joves, d’entre els 18 i els 25 anys, que estan “bé, tranquils i còmodes”.

Un mediador senegalès, dos treballadors socials, un psicòleg i diversos voluntaris responsables de la logística s’encarreguen de vetllar – los. A partir d’avui la Creu Roja els ajudarà a tramitar les sol·licituds d’asil polític.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)