L'odissea dels 26 africans del 'Montfalcó' arriba a bon port

IMMIGRACIÓ

Avui, Núria Valls, 03-06-2007
Els immigrants rescatats en alta mar pel pesquer català ja dormen en un centre de la Creu Roja a Tarragona
El seu estat de salut és bo i emocionalment estan tranquils

Faltaven pocs minuts per a les dues de la tarda d'ahir quan el vaixell de salvament Marítim del Ministeri de Foment Clara Campoamor va arribar al port de Tarragona. A bord, hi havia els 26 immigrants que una setmana abans van ser rescatats pel pesquer català Montfalcó, quan anaven a la deriva en una pastera en aigües de Líbia. El pesquer va navegar durant sis dies amb una tripulació cinc vegades superior a la seva capacitat.

Els sense papers presentaven "un bon estat de salut", segons la coordinadora de la Creu Roja a Tarragona, Ana Sabaté, després d'una primera revisió mèdica. Pel que fa a l'estat emocional, es van mostrar "tranquils", tenint en compte l'odissea viscuda, que es va iniciar, suposadament, a Costa d'Ivori, país d'on diuen que provenen, ja que no duien cap mena de documentació a sobre.

La pastera els va portar per alta mar a la deriva fins a ser rescatats pel Montfalcó. Després de la negativa d'Itàlia, Malta i Líbia a acollir - los, van ser transbordats al Clara Campoamor fins a arribar ahir a Tarragona. Creu Roja acollirà els 26 subsaharians en un centre de Tarragona "almenys mentre durin els tràmits administratius" per decidir la seva destinació, segons Sabaté.

Asil polític

Durant aquest temps, rebran suport "social, sanitari i psicològic". Després, si demanen asil polític, que sembla el més probable ja que asseguren ser de Costa d'Ivori - un país en conflicte - , seran traslladats a un centre especial, ja fora de la ciutat de Tarragona. De totes maneres, els tràmits pertinents no s'iniciaran fins la setmana que ve.

Els sense papers tenen uns vint anys d'edat i parlen francès, encara que algun d'ells també s'expressa en anglès, l'idioma que han utilitzat per parlar amb les tripulacions. Durant l'última travessia marítima van preferir mantenir - se a la coberta del Clara Campoamor. Ni tan sols hi van entrar per dormir. Es van cobrir amb mantes que van utilitzar també com a matalassos.

Testimonis que van veure el traspàs des del Montfalcó al vaixell de Salvament Marítim expliquen que en aquell moment els subsaharians estaven "esgotats". Però ahir a Tarragona van mostrar - se tranquils i aliens a l'expectació mediàtica que havien generat i a l'operatiu d'acollida de més de cent persones.

Política de la UE

El subdelegat del govern a Tarragona, Joan Maria Abelló, va dir que "sense voler donar lliçons" considera que "és indubtable" que cal que hi hagi "millores" després de constatar una manca de polítiques comunes europees en l'acollida d'immigrants.

Abelló també es va referir al "gran drama humà" que hi ha darrere d'aquest i altres casos. També va agrair la tasca realitzada per les tripulacions del Montfalcó i del Clara Campoamor.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)