Paco Candel, feliços 82 anys

Avui, A.M., 01-06-2007

El soroll va copar, ahir a la tarda, la Biblioteca Francesc Candel de la Zona Franca. La cosa valia la pena: era la festa d’aniversari del cronista Paco Candel, que ahir en va fer 82.

A les taules de lectura no hi havia ningú, tothom estava pendent de la banda que tocava Happy birthday i de la taula de les copes de cava. El regal d’aniversari va ser l’exposició Candel, la llibertat d’expressió, que ha organitzat la Fundació que porta el seu nom.

“La mostra reivindica el cronista de l’altra Barcelona, la de la immigració que vivia en barraques”, explica el comissari Genís Sinca. S’hi pot veure un Candel polièdric, que volia ser pintor i es va fer conegut com a escriptor, activista i polític. I fa una especial parada en alguns dels seus llibres: Donde la ciudad cambia de nombre, Els altres catalans (traduït per Ramon Folch i Camarasa).

El darrer títol és el que ha portat més cua. “En el llibre – diu Sinca – explica el que és un xarnego”. I Jordi Pujol afegeix: “Aquí ell diu d’una altra manera les coses que jo intentava explicar sobre la immigració des d’una visió no tan viscuda. Ell ho fa des de dins i així és més impactant”.

L’homenatjat s’ho mira tot des de la seva cadira de rodes, des de lluny. “Tinc una sensació molt estranya quan em veig a les fotografies de l’exposició. Jo sóc aquest?”, diu Candel.

A la mateixa sala, Sinca subratlla que la mostra, que itinerarà per les biblioteques del país, recull “la veu dels sense veu”. El barri de la Zona Franca s’aboca, així, en la celebració de l’aniversari d’un dels seus veïns més coneguts, considerat un dels millors cronistes de la Barcelona del XX.

“Vaig néixer a les Cases Altes i he estat criat a Can Tunis, a la zona suburbial de Barcelona”, escriu el cronista, que malgrat tot mai ha deixat la Zona Franca.

El comissari de la mostra està treballant en la biografia de Candel, que titularà La providència es diu Paco, “fent referència al que contestava Candel quan la seva dona li demanava diners”. Candel ha estat la veu de la immigració del XX. Barcelona continua sent terra d’acollida i Pujol creu que “és hora que surtin els Candels d’aquesta nova immigració”.

*

Candel, llibertat d’expressió

BIBLIOTECA FRANCESC CANDEL

C/AMNISTIA INTERNACIONAL, 10. FINS AL 31 DE JUNY

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)