El govern central portarà a Catalunya els immigrants salvats pel 'Montfalcó'

IMMIGRACIÓ

Avui, Oriol Margalef, 31-05-2007
Els subsaharians podrien rebre asil o refugi si es confirma que estan perseguits
El ministre Caldera elogia la tripulació del pesquer català

El ministre de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, va explicar ahir que Salvament Marítim transportarà a Catalunya els 26 immigrants subsaharians recollits en alta mar pel pesquer català Montfalcó prop de Malta. Un cop arribin a Catalunya - possiblement a Barcelona - a bord del transbordador Clara Campoamor, el govern central estudiarà la viabilitat de concedir - los refugi o asil, si es confirma que fugen de represàlies polítiques. També analitzarà amb l'Alt Comissionat de la ONU per als Refugiats la possibilitat que puguin ser ubicats en diferents països de la Unió Europea.

"Portarem aquests ciutadans a Catalunya i s'estudiarà el seu cas d'acord amb la legislació espanyola per veure si poden sol·licitar refugi o asil", va dir Caldera, que va elogiar la tripulació del pesquer Montfalcó.

"Si no els haguessin rescatat, aquestes persones haurien mort", va dir el ministre, que va posar l'actitud de la tripulació del Montfalcó com a exemple de "l'altura ètica que la societat espanyola demana".

Enmig del mal temps, i d'una falta d'espai angoixant - el vaixell va sobrecarregat amb 32 persones, quan només està preparat per a sis - , el pesquer català avançava ahir molt lentament fins al punt de trobada pactat amb Salvament Marítim, on els sense papers pujaran a bord del Campoamor. Tot i que es creia que l'operació podria fer - se ahir a la nit, la mala mar i el vent amb què s'ha trobat el Montfalcó van fer que s'endarrerís, segons van explicar els armadors del pesquer. Malgrat la mala mar, que impedeix ocupar la coberta, i la limitació d'aigua i aliments, que han de ser racionats, el capità del vaixell, Ruben Vázquez, va explicar ahir a Catalunya Ràdio que "no hi ha mals rotllos ni discussions".

Si no hi ha més contratemps, el transbordament es podrà dur a terme avui al matí i el Campoamor tornarà a Catalunya, segons Caldera. Tot i l'anunci del ministre, fonts del govern central no descartaven ahir a la tarda que la destinació dels nàufrags pugui ser finalment una altra.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)