El TC avala la llei mordassa, incloses les devolucions en calent

Avui, , 19-11-2020

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha fet pública aquest dijous una sentència on avala la gairebé totalitat de la Llei 4/2015 de seguretat ciutadana, la també anomenada Llei mordassa, incloses les devolucions en calent dels immigrants a la frontera amb el Marroc o la tipificació com a infracció greu de la “pertorbació” de la seguretat ciutadana davant els parlaments, així com que es consideri infracció greu l’incompliment de les restriccions de circulació de persones o com a infracció lleu l’ocupació d’un habitatge. La sentència, que ha rebut el vot discrepant dels magistrats Maria Luisa Balaguer i Cándido Conde Pumpido –que redactarà un vot particular – , només tomba, en part, el punt que penalitzava les gravacions per part de ciutadans d’actuacions policials.

Cinc anys després de la presentació dels recursos d’inconstitucionalitat del PSOE, Izquierda Plural, UPyD i Grup Mixt contra la llei impulsada pel govern del PP, els magistrats consideren totalment constitucional la disposició final primera de la llei sobre el tracte als immigrants. D’aquesta manera la policia pot fer devolucions en calent a les entrades individualitzades de persones sempre que disposi de ple control judicial i es facin d’acord a les obligacions internacionals. Segons els magistrats el règim especial per a Ceuta i Melilla de rebuig a la frontera dels estrangers que intenten arribar a Europa “és conforme a la doctrina del Tribunal Europeu dels Drets Humans” per “restablir immediatament la legalitat transgredida.

El TC ratifica totalment la tipificació com a infracció llei de l’ocupació de qualsevol immoble o habitatge en contra de la voluntat del seu propietari quan no sigui constitutiva d’infracció penal, perquè creu que no és un càstig “desproporcional”, com defensaven els recursos.

Els magistrats també avalen les sancions per infracció greu en els disturbis de protestes davant les cambres legislatives i que es consideri infracció lleu “incompliment de les restriccions de circulació” al carrer quan provoquin “alteracions menors”, però sempre que s’entengui que “aquestes alteracions menors han de ser rellevants, és a dir, d’una determinada entitat o gravetat”. Així mateix, veuen constitucionals els “escorcolls corporals externs” o que impliquen despullar el detingut.

També avalen que es pugui sancionar “l’ocupació de la via pública amb infracció al que disposa la llei” i que es pugui castigar amb aquesta norma la venda ambulant no autoritzada.

Enregistrar actuacions policials, sí; difondre – les, noEl TC només declara inconstitucional un únic punt de la llei. És el que tipificava com a “infracció greu” la captació d’imatges de la policia. En tot cas introdueix un matís. Els ciutadans poden enregistrar actuacions policials sense autorització dels agents, però no les poden publicar ni difondre.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)