Tensió per la presència de la caravana de migrants a la frontera amb els EUA

Avui, , 20-11-2018

La caravana de migrants que fa mesos que va sortir d’Hondures, el Salvador i altres països centreamericans està encallada a la ciutat mexicana de Tijuana, a la frontera amb els Estats Units, on diumenge hi va haver una manifestació en contra de la seva presència i una altra de suport.

Centenars de ciutadans de Tijuana es van aplegar al voltant del monument dedicat al líder asteca Cuauhtémoc, on, equipats amb banderes mexicanes, van cantar l’himne nacional del país i van cridar “Fora, fora” a les prop de 3.000 persones arribades dels països del sud de Mèxic, especialment d’Hondures. Els manifestants, que van qualificar la presència dels migrants d’“invasió”, van denunciar que els seus impostos serien utilitzats per fer – se càrrec del grup. Alguns manifestants es van enfrontar a la policia i la majoria demanaven a les autoritats mexicanes que enviessin els migrants al seu país.

A uns metres de la manifestació, una desena de residents a Tijuana es van aplegar per contrarestar la manifestació i donar suport als migrants centreamericans amb pancartes, com una que deia: “La infantesa no té fronteres.”

La tensió en aquesta ciutat ha anat en augment des de l’arribada ara fa uns dies d’una caravana que ja fa mesos que es va posar en marxa. Des d’aleshores, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha advertit en reiterades ocasions que no deixarà passar els “invasors”, que el govern nord – americà calcula que aviat arribaran a les 10.000 persones.

Els agents de fronteres nord – americans només recullen un centenar de demandes d’asil al dia al punt fronterer de Tijuana amb San Diego, davant l’exasperació dels sol·licitants. L’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CPB) dels Estats Units, a més, va tancar ahir el pas fronterer de San Ysidro, que uneix San Diego (EUA) i Tijuana (Mèxic), per col·locar – hi “materials de reforçament”. La mesura és “temporal” i no afecta el trànsit dels Estats Units cap a Mèxic. El pas internacional de San Ysidro rep prop de 50.000 vehicles i 25.000 vianants diàriament i no se sap encara quan es reobrirà.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)