La UE compra la recepta Al-Sisi

Avui, , 24-09-2018

El bloc europeu distingeix el general Abdel Fattah al – Sisi amb la medalla de l’alumne modèlic per haver imposat fermesa a les seves fronteres i haver impedit la sortida d’immigrants i refugiats cap a les costes europees. La Unió Europea l’ha triat com a soci clau en la seva política migratòria externa després que l’última cimera europea donés llum verd per incrementar la cooperació amb el govern d’un general arribat al poder a través d’un cop d’estat.

Si bé encara no han transcendit els detalls sobre el futur d’aquesta col·laboració, ja sorgeixen els dubtes sobre les implicacions per als drets humans d’aquesta aliança.

Atès que actualment la ruta principal d’arribada d’immigrants a Europa és a l’oest del Mediterrani, els experts indiquen que Brussel·les no ha triat Egipte com a aliat clau per ser una fuita important d’immigrants, sinó pel seu model migratori i rellevància geoestratègica.

Anthony Dworkin, investigador del Consell Europeu de Relacions Internacionals, creu que l’acord amb Al – Sisi buscarà “enfortir els seus esforços per retenir la immigració” i, després, “replicar el model” a altres països del nord de l’Àfrica, particularment el Marroc, Tunísia i Algèria. Incapaç de convèncer aquests estats de crear plataformes de desembarcament al seu territori, Dworkin veu l’apropament com a part d’una estratègia centrada a “evitar que la gent surti en vaixells” cap a Europa. A més, creu que els diplomàtics europeus veuen en Egipte “un actor clau per trobar una solució política al conflicte a Líbia”, un dels focus d’inestabilitat que ha afavorit les onades migratòries.

El cap de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) al Caire, Laurent de Boek, explica que, des del 2016, Egipte aplica un control estricte a les fronteres, especialment a la costa, i combat el tràfic de persones. “Des del dia u d’aquesta decisió, no hi ha hagut cap vaixell que hagi salpat”, afirma, assenyalant que és el poderós exèrcit egipci el que assumeix aquesta funció. Tot i això, el 2017, l’OIM va detectar moviments de persones a la frontera nord – oest amb Líbia que anaven cap a Itàlia. “És veritat que ja no marxen d’Egipte, però sí que arriben de manera indirecta d’Egipte”, constata.

De portes cap endins, Al – Sisi té una política de laissez faire contrària a la creació de centres per a immigrants o refugiats, que deixa en mans de la població la seva acollida i recepció. Tanmateix, l’ONG Global Detention Project denuncia en el seu proper informe sobre Egipte, a què ha tingut accés El Punt Avui, que sovint els immigrants “són detinguts” en presons i que estan exposats a judicis militars.

Texto en la fuente original
(Puede haber caducado)